Belépés Kezdőlap

Jancsó alapítvány

Sajtómegjelenések 2019

Jancsó Benedek Történelmi Emlékverseny

A székelyföldi diákok jeleskedtek a jutalomtáborban

2019. szeptember 2., hétfő, (Háromszék, Szekeres Attila)
A Balaton-parti Zánkán levő Erzsébet táborban nyaralhattak a harmadik alkalommal megszervezett Jancsó Benedek Történelmi Emlékverseny döntőjébe jutott csapatok felkészítő tanáraikkal az elmúlt héten. Az ott szervezett különböző vetélkedőkön jeleskedtek a székelyföldiek.
  • Kiss Csilla Emese felvétele
    Kiss Csilla Emese felvétele

A történelmi versenyt a székelyföldi megyék magyar nyelvű iskoláinak 7. és 8. osztályos tanulói számára szervezték. Idén a téma az Erdély aranykorának nevezett időszak, Bethlen Gábor és I. Rákóczi György fejedelemségének ideje volt. A magyarországi Jancsó Alapítvány által meghirdetett, a székelyföldi önkormányzatok által támogatott vetélkedőre huszonnyolc 7. és 8. osztályos tanulókból álló háromfős csapat nevezett be, közülük tíz jutott be a döntőt jelentő második fordulóba: öt háromszéki, három Maros és két Hargita megyei. A Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében május 12-én tartott döntőben a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium második, a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Gimnázium harmadik helyezést ért el.

A Jancsó Alapítvány által szervezett, a Magyar Országgyűlés és Kovászna Megye Tanácsa által támogatott jutalomtáborról Kiss Csilla Emese, utóbbi munkatársa számolt be. A Kovászna, Hargita és Maros megyéből bejutott csapatok tagjai és vezetőtanáraik augusztus 25-én délután érkeztek meg Zánkára. Az első teljes nap csapatépítő játékokkal indult, délután szakképzett oktatók segítségével a 3D-s nyomtatás technikájával ismerkedtek a jelen levő fiatalok, az estét könnyűzenei koncerttel zárták. Kedd reggel a vízi kalandparkban tették próbára ügyességüket a gyermekek, majd ha már amúgy is vizesek voltak, strandprogram mellett döntöttek. Később, hogy a vakáció alatt se essenek ki a tudományok világából, részt vettek egy vicces kémiai-fizikai kísérletekből álló interaktív tevékenységen. Délután a székelyföldi fiúk győzelmet győzelemre halmoztak a különböző sportvetélkedőkön, lazításként (ezúttal szárazföldi) kalandpark drót- és kötélpályáin bizonyították immár a lányokkal közösen rátermettségüket, ügyességüket. Este különleges ütőhangszereket és a világ különböző népeinek rituális zenéit bemutató hangfesztiválon szórakoztak a fiatalok.

Szerdán a nap fénypontjaként emlegetett sárkányhajózással kezdődött a tevékenységsorozat. A fiúk és lányok közötti csónakversenyben a lánycsapat bizonyult jobbnak. Ezt követően a stratégiát és taktikát igénylő lézerharcban játékfegyverekkel és érzékelő sisakokkal felszerelkezve „komoly” harcban egyenlíthettek a székely legények. A művészibb vénával megáldottak a kézműves tevékenységeknek otthont adó tájházban alkothattak kedvükre: ún. szalvétatechnikával táskákat és faliképeket készíthettek, karkötőt bogozhattak, köveket festhettek vagy 3D-s képeket alkothattak. Este a tábortűz mellett egymás szavába vágva beszélték el napi élményeiket a csapatok tagjai, majd a táncházban felcsendülő zene ritmusára táncoltak boldog egyetértésben.

Az utolsó nap is eseménydúsnak bizonyult, ásványbemutatóval és kincsmosással kezdődött, tandembiciklivel folytatódott, majd egy kiadós ebéd után a közeli Szigligeti-várba látogattak el a székelyföldi gyermekek. Az estét díjkiosztás, zászlófelvonás, tábortűz és fergeteges buli zárta.

 

 

Jancsó Benedek történelmi emlékverseny, Két háromszéki csapat dobogós

2019. május 13., hétfő, (Háromszék, Szekeres Attila)

Két háromszéki csapat ért el dobogós helyezést a harmadik alkalommal megtartott Jancsó Benedek Történelmi Emlékverseny szombati döntőjében, amelyet Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében tartottak. Az első fordulóban részt vett huszonnyolc csapat közül a tíz továbbjutó mérte össze tudását és rátermettségét a magyarországi Jancsó Alapítvány által meghirdetett, a székelyföldi önkormányzatok által támogatott vetélkedőn: öt háromszéki, három Maros és két Hargita megyei, 7. és 8. osztályos tanulókból álló háromfős csapat.
  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Az ünnepélyes megnyitón a résztvevőket Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója üdvözölte, majd Jancsó Antal, a Jancsó Alapítvány elnöke köszöntötte a diákokat és tanáraikat, külön kiemelve két háromszéki iskolát, amelyek mindhárom alkalommal részt vettek a versenyen – a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Gimnáziumot és a mikóújfalusi Fejér Ákos Általános Iskolát. Elmondta, a jelenlévők mind nyertesek, hisz számukra egy hét balatoni nyaralást biztosít a Magyar Országgyűlés elnöke. A tudós előd szellemének ápolásáért Jancsó Benedek-emlékérmet adott át Egyed Ákos történész akadémikusnak, a zsűri elnökének, Vargha Mihálynak és távollétében Tamás Sándor háromszéki tanácselnöknek is.

A Honvédelmi Minisztérium Zrínyi Kiadójának képviseletében jelen lévő Csikány Tamás történész kiemelte, fontos a történelmet ismerni, mert azáltal sokkal erősebben kötődünk hazánkhoz, a közösséghez, amelyhez tartozunk, hisz ahhoz, hogy egy nemzethez tartozzunk, nem elég zászlókat lobogtatni, tudnunk kell, hogy miért szeretjük hazánkat, miért vagyunk büszkék magyarságunkra, székelységünkre.

Egyed Ákos elmondta, szeretné, ha a résztvevők átéreznék a hely szellemét, hisz innen indult Háromszék önvédelmi harca 1848-ban. Az önvédelmi harc – más eszközökkel – napjainkban is folyik, mondotta, és azt kívánta, hogy a székelységnek mindig a szabadság legyen a jelszava. Ezt követően elénekelték a magyar himnuszt, majd Jancsó Benedek szobra előtt egyperces néma csenddel adóztak a tudós emlékének.

A vetélkedőt Jancsó András irányításával tartották. Az idei téma az Erdély aranykorának nevezett időszak, azaz Bethlen Gábor és I. Rákóczi György fejedelemségének ideje. A döntőben előbb kérdésekre kellett válaszolni, majd csapatonként egy-egy történelmi szerepjátékot mutattak be a csapatok.

A vetélkedőt – szintúgy, mint tavaly – a marosvásárhelyi Bernády György Általános Iskola csapata nyerte (a régi csapat egy tagja most is erősítette a versenyzőket), megosztott második helyezést ért el a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium és a dicsőszentmártoni Traian Általános Iskola, a harmadik helyen végzett a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Gimnázium és az ádámosi általános iskola csapata.

Jancsó alapítvány

2021 Tahitótfalu, Béke u. 33.

Adószám:18030497-1-13

E-mail: info@jancsoalapitvany.hu

Web: www.jancsoalapitvany.hu

Adója 1%-ának felajánlása

Számlaszám: CIB 10700581-49378508-51100005

BIC (SWIFT) kód: CIBHHUHB

IBAN SZÁM: HU53 1070 0581 4937 8508 5110 0005

Jancsó alapítvány
Copyright (C) 2017 Jancsó Alapitvány. Minden jog fenntartva. Készítette: Thyll