Belépés Kezdőlap

Jancsó alapítvány

VII. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny

A verseny végeredménye (kattintásra megnyílik)

Tájékoztatás: a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapatának visszalépése miatt a soron következő gyimesközéploki Majláth Gusztáv Károly Általános Iskola csapata kapott meghívást a 2023.04.22-i kolozsvári döntőre.

Az VII. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny I. fordulójának bírálata alapján a döntőbe került csapatok felsorolása, tudnivalók a verseny döntőjéről (kattintásra megnyílik)

jelentkezési lap (kattintásra betöltődik)

Jancsó Alapítvány

A Jancsó Benedek történelmi emlékverseny kiírása a 2022/2023. tanévre

A verseny meghirdetője:        Jancsó Alapítvány (Magyarország)

                                                    Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége

A verseny célja: A verseny küldetése, hogy Erdély tanuló ifjúsága számára lehetőséget biztosítson a magyar történelem nagy eseményeinek és személyiségeinek bemutatására és korszerű feldolgozására. A hetedik alkalommal meghirdetett verseny meghatározó céljának tekinti a nemzeti identitástudat elmélyítésének segítését. A verseny ebben a tanévben a teljes erdélyi terület magyar nyelvű iskolái felé kerül meghirdetésre.

A versenyt a Jancsó Alapítvány a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével partnerségben szervezi.

A verseny témája: Anjou liliom a magyar királyi címerpajzson. I. Károly Róbert és I. Nagy Lajos uralkodása.

A jelentkezés és a részvétel feltételei: A versenyre 3 fős csapatok jelentkezését várjuk Erdély magyar nyelvű iskoláiból. A csapatokban részt vehetnek 7. és 8. osztályos tanulók egyaránt. Minden résztvevő csapat mellé felkészítő tanár megnevezését kérjük.

A verseny menete:      A verseny két fordulóban zajlik.

Az első fordulóban szabadon választott formában kell feldolgozni egy; Károly Róberthez, vagy Nagy Lajoshoz köthető történelmi eseményt, csatát vagy legendát, de választható e két király által létre hozott épített örökség bemutatása is (pl. a diósgyőri vár), vagy a királyok uralkodásához kötődő ismert irodalmi feldolgozások adaptációját (pl. Toldi).  A feldolgozott témát dokumentum, vagy játékfilm, pp prezentáció, képregény vagy rajzsorozat formájában (max. 20Mb és 10 perc időtartam, illetve max. 20 oldal terjedelemben) 2023. január 31-ig lehet eljuttatni az Jancsó Alapítványhoz és a Pedagógus Szövetséghez.  A pályázati anyagot tartalmazó file-t fel kell tölteni egy nyilvános fájlmegosztóra és a hivatkozását/elérési útvonalát az rmpsz@rmpsz.ro és az info@jancsoalapitvany.hu e-mail címre kell megküldeni. A pályázati anyagnak tartalmaznia kell a felhasznált források megjelölését.

A beküldött versenyfeladatokat szakmai zsűri bírálja el.

A második fordulóban (döntőben) a beküldött pályamunkák elbírálása utáni legjobb (legmagasabb pontszámot elérő) 10 csapat vesz részt.  A döntőbe kerülő 10 csapat megnevezését a Jancsó Alapítvány és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének honlapján tesszük közzé legkésőbb 2023. március 10-ig.

A döntő ideje: 2023. április 22.

A döntő helyszíne: Kolozsvár, Protestáns Teológiai Intézet

A döntő két részből áll. Az első részben a csapatoknak a verseny kiírását képező témakörökből összeállított történelmi feladatokat kell megoldani szóbeli válasszal. A döntő második részében a két király uralkodásából származó történelmi esemény, vagy érdekes történet megvalósítását kérjük - szabadon választva - előadott (jelmezes) jelenet formájában.

A versennyel kapcsolatos valamennyi információ folyamatában a Jancsó Alapítvány és a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség honlapján tekinthető meg.

A verseny döntőjébe került csapatokat kiemelten díjazzuk.

A verseny döntőjének témakörei:

I. Rész:

1. A XIII. századi magyar királyok hatalmának meggyengülése. Az Árpád-ház kihalása, az európai uralkodóházak trónkövetelőinek jelentkezése a magyar trónért, Károly Róbert trónra kerülése.

2. I. Károly Róbert király uralkodása; harca a magyar tartományurakkal, a királyi hatalom megszilárdítása, külpolitikája.

3. I. Nagy Lajos király uralkodása; kül- és belpolitikája, nápolyi hadjáratai, lengyel királysága.

4. I. Károly Róbert és I. Nagy Lajos királyokhoz kötődő épített örökségünk, emlékük őrzése a magyar irodalomban.

II. Rész: Jelenetek előadása I. Károly Róbert, vagy I. Nagy Lajos uralkodási idejéből.

A versenyre történő jelentkezés: A versenyre 2022. november 11-ig lehet jelentkezni a jelentkezési űrlap kitöltésével, amit le lehet tölteni a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség honlapjáról, valamint a www.jancsoalapitvany.hu-ról. A kitöltött jelentkezési lapokat az rmpsz@rmpsz.ro és az info@jancsoalapitvany.hu e-mail címre kell elküldeni.

2022. október. 11.

       Jancsó Alapítvány                                             Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége

Jancsó alapítvány

2021 Tahitótfalu, Béke u. 33.

Adószám:18030497-1-13

E-mail: info@jancsoalapitvany.hu

Web: www.jancsoalapitvany.hu

Adója 1%-ának felajánlása

Számlaszám: CIB 10700581-49378508-51100005

BIC (SWIFT) kód: CIBHHUHB

IBAN SZÁM: HU53 1070 0581 4937 8508 5110 0005

Jancsó alapítvány
Copyright (C) 2017 Jancsó Alapitvány. Minden jog fenntartva. Készítette: Thyll