V. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny

V. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny eredménye (kattintásra betöltődik)

Az V. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny I. fordulójának bírálata alapján a verseny döntőjébe került csapatok felsorolása és a döntő feladatai (kattintásra betöltődik)

Jelentkezési lap versenyre (kattintásra betöltődik)

A Jancsó Benedek történelmi emlékverseny kiírása a 2020/2021. tanévre

A verseny meghirdetője:        Jancsó Alapítvány (Magyarország)

Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége

A verseny célja: A verseny küldetése, hogy Erdély tanuló ifjúsága számára lehetőséget biztosítson a magyar történelem nagy eseményeinek bemutatására és korszerű feldolgozására. Az ötödik alkalommal meghirdetett verseny meghatározó céljának tekinti a nemzeti identitástudat elmélyítésének segítését. A verseny ebben a tanévben a teljes erdélyi terület magyar nyelvű iskolái felé kerül meghirdetésre.

A versenyt a Jancsó Alapítvány a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével partnerségben szervezi.

A verseny témája: Az 1848/49. évi forradalom és szabadságharc Magyarországon és Erdélyben

A jelentkezés és a részvétel feltételei: A versenyre 3 fős csapatok jelentkezését várjuk Erdély magyar nyelvű iskoláiból. Iskolánként egy csapat jelentkezhet, a csapatokban részt vehetnek 7. és 8. osztályos tanulók egyaránt. Minden résztvevő csapat mellé felkészítő tanár megnevezését kérjük.

A verseny menete:      A verseny két fordulóban zajlik.

Az első fordulóban szabadon választott formában és témában kell feldolgozni egy, Erdélyhez (lehetőleg a szűkebb pátriához) köthető történelmi eseményt a szabadságharcból.  A feldolgozott témát dokumentum, vagy játékfilm, pp prezentáció, vagy írásbeli (v.rajz) formában (max. 20Mb és 10 perc időtartam, illetve max. 20 oldal terjedelemben) 2021. február 28-ig lehet eljuttatni az Jancsó Alapítványhoz és a Pedagógus Szövetséghez.  A pályázati anyagot tartalmazó file-t fel kell tölteni egy nyilvános fájlmegosztóra és a hivatkozását/elérési útvonalát az rmpsz@rmpsz.ro és az info@jancsoalapitvany.hu e-mail címre kell megküldeni. A pályázati anyagnak tartalmaznia kell a felhasznált források megjelölését.

A beküldött versenyfeladatokat szakmai zsűri bírálja el.

A második fordulóban (döntőben) a beküldött pályamunkák elbírálása utáni legjobb (legmagasabb pontszámot elérő) 10 csapat vesz részt.  A döntőbe kerülő 10 csapat megnevezését a Jancsó Alapítvány és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének honlapján tesszük közzé legkésőbb 2021. március 25-ig.

A döntő helyszíne: Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet; tervezett ideje: 2021. május hó

A döntő két részből áll. Az első részben a csapatoknak a verseny kiírását képező témakörökből összeállított történelmi feladatokat kell megoldani szóbeli válasszal. A döntő második részében a szabadságharcból származó történelmi esemény, vagy érdekes történet megvalósítását kérjük - szabadon választva - előadott (jelmezes) jelenet formájában, melyhez éppúgy felhasználhatók e korszakról írt irodalmi alkotások, mint valós történelmi események.

A versennyel kapcsolatos valamennyi információ folyamatában a Jancsó Alapítvány és a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség honlapján tekinthető meg.

A verseny döntőjébe került csapatokat kiemelten díjazzuk, a döntőbe nem került azon csapatokat is díjazzuk, akik kiemelkedő pályamunkát nyújtottak be.

A verseny döntőjének témakörei:

I. Rész:

1. Az 1848. évi forradalom eseményei, az első felelős magyar kormány intézkedései

2. A szabadságharc meghatározó csatái a magyarországi hadszíntéren

3. Az erdélyi hadszíntér küzdelmei, kiemelve Bem és Háromszék szerepét

4. A szabadságharc híres magyarországi és erdélyi személyiségei

II. Rész: Jelenetek előadása a forradalom és szabadságharc történetéből

A versenyre történő jelentkezés: A versenyre 2020. november 6-ig lehet jelentkezni a jelentkezési űrlap kitöltésével, amit le lehet tölteni a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség honlapjáról, valamint a www.jancsoalapitvany.hu-ról. A kitöltött jelentkezési lapokat az rmpsz@rmpsz.ro és az info@jancsoalapitvany.hu e-mail címre kell elküldeni.

2020. október. 10.

Jancsó Alapítvány                                              Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége