Belépés Kezdőlap

Jancsó alapítvány

VIII. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny

jelentkezési lap (kattintásra betöltődik)

 

Jancsó Alapítvány

A Jancsó Benedek történelmi emlékverseny kiírása a 2023/2024. tanévre

 

A verseny meghirdetője:        Jancsó Alapítvány (Magyarország)

                                                    Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége

A verseny célja: A verseny küldetése, hogy Erdély tanuló ifjúsága számára lehetőséget biztosítson a magyar történelem nagy eseményeinek és személyiségeinek bemutatására és korszerű feldolgozására. A nyolcadik alkalommal meghirdetett verseny meghatározó céljának tekinti a nemzeti identitástudat elmélyítésének segítését. A verseny ebben a tanévben a teljes erdélyi terület magyar nyelvű iskolái felé kerül meghirdetésre és meghívással magyarországi iskolákat is be szeretnénk vonni a versenybe.

A versenyt a Jancsó Alapítvány a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével partnerségben szervezi.

A verseny témája: III. Béla, II. András és IV. Béla uralkodása

A jelentkezés és a részvétel feltételei: A versenyre 3 fős csapatok jelentkezését várjuk. A csapatokban részt vehetnek 7. és 8. osztályos tanulók egyaránt. Minden résztvevő csapat mellé felkészítő tanár megnevezését kérjük.

A verseny menete:      A verseny két fordulóban zajlik.

Az első fordulóban szabadon választott formában kell feldolgozni egy, a verseny témájában meghirdetett királyok uralkodásához köthető történelmi eseményt, csatát vagy legendát, irodalmi feldolgozást.  A feldolgozott témát dokumentum, vagy játékfilm, pp prezentáció, képregény vagy rajzsorozat formájában (max. 20Mb és 10 perc időtartam, illetve max. 20 oldal terjedelemben) 2024. január 20-ig lehet eljuttatni az Jancsó Alapítványhoz és a Pedagógus Szövetséghez.  A pályázati anyagot tartalmazó file-t fel kell tölteni egy nyilvános fájlmegosztóra és a hivatkozását/elérési útvonalát az rmpsz@rmpsz.ro és az info@jancsoalapitvany.hu e-mail címre kell megküldeni. A pályázati anyagnak tartalmaznia kell a felhasznált források megjelölését.

A beküldött versenyfeladatokat szakmai zsűri bírálja el.

A második fordulóban (döntőben) a beküldött pályamunkák elbírálása utáni legjobb (legmagasabb pontszámot elérő) 10 csapat vesz részt.  A döntőbe kerülő 10 csapat megnevezését a Jancsó Alapítvány és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének honlapján tesszük közzé legkésőbb 2024. február 10-ig.

A döntő ideje: 2024. március 23.

A döntő helyszíne: Kolozsvár, Protestáns Teológiai Intézet

A döntő két részből áll. Az első részben a csapatoknak a verseny kiírását képező témakörökből összeállított történelmi feladatokat kell megoldani szóbeli válasszal. A döntő második részében a két király uralkodásából származó történelmi esemény, vagy érdekes történet megvalósítását kérjük - szabadon választva - előadott (jelmezes) jelenet formájában.

A versennyel kapcsolatos valamennyi információ folyamatában a Jancsó Alapítvány és a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség honlapján tekinthető meg.

A verseny döntőjébe került csapatokat kiemelten díjazzuk.

A verseny döntőjének témakörei:

I. Rész:

1. A „dicsőséges (gloriosissimus)” III. Béla; az egyik legjelentősebb magyar király uralkodása

2. II. András király uralkodása; harca Imre királlyal, a német(meráni) befolyás hatása a magyar közéletre, keresztes hadjárata, az Aranybulla kiadásának okai, külpolitikája.

3. IV. Béla király uralkodása; belpolitikai problémák, a kunok befogadása, a mongol támadás,

az ország újjáépítése, a hatalom megosztása.

4. A fenti királyokhoz kötődő épített és irodalmi-történelmi örökségünk.

II. Rész: Jelenetek előadása III. Béla, II. András, vagy IV. Béla uralkodási idejéből.

A versenyre történő jelentkezés: A versenyre 2023. november 11-ig lehet jelentkezni a jelentkezési űrlap kitöltésével, amit le lehet tölteni a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség honlapjáról, valamint a www.jancsoalapitvany.hu-ról. A kitöltött jelentkezési lapokat az rmpsz@rmpsz.ro és az info@jancsoalapitvany.hu e-mail címre kell elküldeni.

2023. október. 11.         

       Jancsó Alapítvány                                              Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége

Jancsó alapítvány

2021 Tahitótfalu, Béke u. 33.

Adószám:18030497-1-13

E-mail: info@jancsoalapitvany.hu

Web: www.jancsoalapitvany.hu

Adója 1%-ának felajánlása

Számlaszám: CIB 10700581-49378508-51100005

BIC (SWIFT) kód: CIBHHUHB

IBAN SZÁM: HU53 1070 0581 4937 8508 5110 0005

Jancsó alapítvány
Copyright (C) 2017 Jancsó Alapitvány. Minden jog fenntartva. Készítette: Thyll