VI. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny

Jelentkezési lap versenyre (kattintásra betöltődik)

Jancsó Alapítvány

A Jancsó Benedek történelmi emlékverseny kiírása a 2021/2022. tanévre

A verseny meghirdetője:        Jancsó Alapítvány (Magyarország)

Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége

A verseny célja: A verseny küldetése, hogy Erdély tanuló ifjúsága számára lehetőséget biztosítson a magyar történelem nagy eseményeinek és személyiségeinek bemutatására és korszerű feldolgozására. A hatodik alkalommal meghirdetett verseny meghatározó céljának tekinti a nemzeti identitástudat elmélyítésének segítését. A verseny ebben a tanévben a teljes erdélyi terület magyar nyelvű iskolái felé kerül meghirdetésre.

A versenyt a Jancsó Alapítvány a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével partnerségben szervezi.

A verseny témája: A magyar állam megerősítése a XI. század végén - I.(Szent) László és Könyves Kálmán uralkodása

A jelentkezés és a részvétel feltételei: A versenyre 3 fős csapatok jelentkezését várjuk Erdély magyar nyelvű iskoláiból. A csapatokban részt vehetnek 7. és 8. osztályos tanulók egyaránt. Minden résztvevő csapat mellé felkészítő tanár megnevezését kérjük.

A verseny menete:      A verseny két fordulóban zajlik.

Az első fordulóban szabadon választott formában kell feldolgozni egy; Szent Lászlóhoz köthető történelmi eseményt vagy legendát, de választható az erdélyi Szent László kultuszt megörökítő épített örökségünk bemutatása is.  A feldolgozott témát dokumentum, vagy játékfilm, pp prezentáció, képregény vagy rajzsorozat formájában (max. 20Mb és 10 perc időtartam, illetve max. 20 oldal terjedelemben) 2022. január 25-ig lehet eljuttatni az Jancsó Alapítványhoz és a Pedagógus Szövetséghez.  A pályázati anyagot tartalmazó file-t fel kell tölteni egy nyilvános fájlmegosztóra és a hivatkozását/elérési útvonalát az rmpsz@rmpsz.ro és az info@jancsoalapitvany.hu e-mail címre kell megküldeni. A pályázati anyagnak tartalmaznia kell a felhasznált források megjelölését.

A beküldött versenyfeladatokat szakmai zsűri bírálja el.

A második fordulóban (döntőben) a beküldött pályamunkák elbírálása utáni legjobb (legmagasabb pontszámot elérő) 10 csapat vesz részt.  A döntőbe kerülő 10 csapat megnevezését a Jancsó Alapítvány és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének honlapján tesszük közzé legkésőbb 2022. február 25-ig.

A döntő tervezett ideje: 2022. március hó

A döntő két részből áll. Az első részben a csapatoknak a verseny kiírását képező témakörökből összeállított történelmi feladatokat kell megoldani szóbeli válasszal. A döntő második részében a két király uralkodásából, törvénykezési gyakorlatából származó történelmi esemény, vagy érdekes történet megvalósítását kérjük - szabadon választva - előadott (jelmezes) jelenet formájában.

A versennyel kapcsolatos valamennyi információ folyamatában a Jancsó Alapítvány és a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség honlapján tekinthető meg.

A verseny döntőjébe került csapatokat kiemelten díjazzuk, a döntőbe nem került azon csapatokat is díjazzuk, akik kiemelkedő pályamunkát nyújtottak be.

A verseny döntőjének témakörei:

I. Rész:

1. A magyar államrend meggyengülése I.(Szent) István halála után. A trónöröklés rendje, I.(Szent) László hatalomra jutása.

2. I.(Szent) László király uralkodása, törvényei, hadjáratai.

3. Könyves Kálmán király uralkodása, kül- és belpolitikája.

4. I.(Szent) László emlékhelyek Magyarországon és Erdélyben.

II. Rész: Jelenetek előadása I. Szent László, vagy Könyves Kálmán uralkodási idejéből

A versenyre történő jelentkezés: A versenyre 2021. november 11-ig lehet jelentkezni a jelentkezési űrlap kitöltésével, amit le lehet tölteni a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség honlapjáról, valamint a www.jancsoalapitvany.hu-ról. A kitöltött jelentkezési lapokat az rmpsz@rmpsz.ro és az info@jancsoalapitvany.hu e-mail címre kell elküldeni.

2021. október. 11.

Jancsó Alapítvány                                              Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége