Jancsó Napok-Gelence Falunap 2012.09.15-16.

Jancsó Napok-Gelence Falunap 2012.09.15-16.

cimer

Jancsó Napok - Gelencei Falunapok Programja

Tisztelt falusfeleim!

Egy faluközösség életében van sok-sok, munkával eltöltött nap és néha van egyegy ünnepnap is mert ”az élet ünnepnap nélkül olyan mint egy hosszú vándorút vendégfogadók nélkül” (Démokritosz, ókori görög filozófus).

Egy ünnep akkor képezi a falu ünnepét ha az a benne élő lakókról szól, őket szolgálja. A 2012-es Gelencei Falunapok szervezésekor szem előtt tartottuk, hogy a kikapcsolódás, szórakozás mellett lehetőséget biztosítsunk a helyi civil kezdeményezések kibontakozására, a kulturális programokkal pedig az igényességre, a rendezvény színvonalának emelésére törekedtünk. Nekünk, gelenceieknek fontos, hogy ápoljuk hagyományainkat, őrizzük nagyjaink emlékét, hiszen a közös identitás, értékrend tudata olyan közösségformáló erő, melyre a jövőt építhetjük. A jövőjét formálni tudó közösséget pedig arról ismerhetjük fel, hogy tagjainak vannak közös dolgaik és vannak közös ünnepeik is. Ezért kívánok most mindannyiunknak jó munkát és jó ünneplést!

Cseh József

Gelence Község Polgármestere

Szombat

• 10:00 Megnyitó –Cseh József polgármester
  • 10:15 Sportvetélkedők: kosárlabda, ping-pong, minifoci, teke
  • 10:30 Kelemen Botond tematikus tárlatának megnyitója, valamint az iskola állandó tárlatának látogatása - megtekinthető a Jancsó Benedek Iskolában mindkét napon 10:30 és 15:00 óra között.
  • 11:00 Könyvbemutató a Jancsó Benedek Iskolában a szerző részvételével A Tudós tanárok –Tanár tudósok sorozat 37. kötete – DR. JANCSÓ BENEDEK, írta: Dr. Jáki László.
  • Kiadó: az Országos Pedagógiai Múzeum és Könyvtárral (Mo) együttműködve a Jancsó Alapítvány (Mo).
  • A könyvbemutató után bemutatkozik a maroshévízi dr. Urmánczy Nándor Egyesület, majd koszorúzás dr. Jancsó Benedek mellszobránál. Őrséget áll a 15/2. számú Székely Határőr Gyalogezred Hagyományőrző Csapatának Gelencei Ütege és a gelencei Nagyboldogasszony Cserkészcsapat.
  • 14:00 Lovasíjász bemutató a sportpályán
  • 16:00 Rekita Rozália és Jancsó Miklós Áprily-összeállítása, a költő, műfordító születésének 125-ik évfordulója alkalmából, helyszín –központi templom
  • 17:00 Tolcsvay László - Magyar Mise, a kovásznai Tiszta Szív diákkórus előadásában, Cseh Béla karnagy vezényletével, a központi temlomban
  • 18:00 Koncert, fellépnek Sabina (közismert slágerek), Reny (pop dance), Kaly (mulatós), Balázs Pali
  • 21:00 Utcabál Tomival

Vasárnap

• 10:00 Főzőverseny
  • 11:00 Szentmise a központi templomban
  • 12:00 Kézdivásárhelyi fúvószenekar és mazsorettcsoport felvonulása a falu központjában (templom elől a színpadig)
  • 12:30 Cseh József polgármester ünnepi köszöntője
  • 13:00 „Fonóka lesz minálunk” –régi fonós jelenet táncosverses bemutatása a Napköziotthon végzős csoportja előadásában, felkészítő óvónők: Gáspár Annamária, Tamás Mária.
  • 13:15 Népi gyermekjátékok – a Napköziotthon végzős csoportja előadásában, felkészítő óvónők: Sebestyén Aranka, Szurkos Kincső-Mária
  • 13:30 A gelencei Zernyealji néptánccsoport műsora
  • 14:00 Népdalok –Szima Barbara és Kocsis Karina, a Jancsó Benedek Iskola diákjai előadásában
  • 15:00 Open Stage Székelylend –Lájkodalom Élő szoborpark
  • 16:00 Nótadélután: „Nem élhetek muzsikaszó nélkül” Constantin Rozi és Lakatos Béla, zenei kíséret: Benedek Karcsi és zenekara, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ támogatásával
  • 17:30 A sportvetélkedők és a főzőverseny győzteseinek díjazása
  • 18:00 Koncert, fellépnek Fülöp Gyuszi (standup comedy), Teleki Zoltán (2010-es Erdély Hangja egyik döntőse, Máté Péter feldolgozások), Mara (Erdély egyetlen, mulatóst előadó női hangja)
  • 20:30 Tombola sorsolás
  • 20:45 Tomi és a romalányok
  • 21:45 Tűzijáték
  • 22:00 Utcabál

*A napközi otthon udvarán vasárnap délután gyerekprogram: kreatív játszóház helyi pedagógusok irányításával.

*A község központjában vásár, kézműves kiállítás, lacikonyha.

*A tombola nyereményei átvehetők helyben vagy a Polgármesteri Hivatalnál –hétfőn és kedden 10 - 16 óráig.

*Az 5. alkalommal sorrakerülő Jancsó Napok a falunapok programjának szerves részét képezi.

További információk Gelence új, hivatalos honlapján, a gelence.info webhelyen.

Öt éves a gelencei Jancsó Napok

A Kulturális Örökség Napjai (KÖN) 2008-ban jó alkalmat szült arra, hogy az itteni, nagynyújtódi előnevet viselő Jancsó család tárgyi és szellemi örökségét tanulmányozva és feltárva, az eredmény, az ugyancsak ezidőtájt felújított és ezzel új életre kelt kisnemesi portán levő udvarház környékén közszemlére kerüljön. Az épületek újjászületése szakemberek által irányítva, gondosan elvégzett munka eredményeként valósult meg, ezért a Gelencén nemrég kihalt Jancsó család emlékeit vizsgálva a 400 éves írott multtal rendelkező hely szellemétől, páratlan szépségétől elragadva, a lokálpatriótává vált, megrögzött kutató sem tehetett mást, minthogy féltő gondossággal a település és a világon szétszóródott Jancsó család számára megjelölje azt mint gyökerekkel rendelkező, s egyben jövőbe mutató helyet s az itt sorra kerülő rendezvény főszervezőjeként, a találkozók alkalmából csak a tiszta forrásból származó, hagyományt és kulturális értéket képviselő előadókat, helyi mestereket, gyűjtött tárgyi anyagot engedje megjeleníteni, s nem utolsó sorban emlékét őrizze a falu jeles szülöttének is. Idén, az öt éves évforduló egybeesik a településen 13-szorra megrendezett Falunapokkal. Az utóbbi években a Gelencei Falunapokból éppen az a kulturális közeg hiányzott, amit a Jancsó Napok az évek során felvonultatott, és ami maradandó értéket képvisel a település multjának egy-egy szelete feltárásával, az itteni hagyományok bemutatásával akár civil szervezetek, akár magán személyek által. A Jancsó Napok alkalmából, az elmult évek során felvonultatott műsorszámok idén a Gelencei Falunapok részét képezik, azt remélve, hogy a település ünnepét eképp sikerült gazdagabbá tenni, hogy az mindannyiunk közös ünnepét képezze, az itt lakók, az itteni gyökerekkel rendelkezők, Gelence szellemével azonosulók, és az idelátogatók örömére.

. ~ . ~ . ~ . ~ . ~ . ~ . ~ . ~ .

A Jancsó Napok jelentősebb hozományai Gelencén

A szervezők mellet a Jancsó nemzetség és a Jancsó Alapítvány tagjai jelentősen hozzájárultak az évente sorrakerülő rendezvény sikeréhez. A Jancsó Alapítvány által kiirt Tanulmányi díj pályázattal 2011 és 2012-ben a Jancsó Benedek Iskola több diákja vett részt egy hetes magyarországi, tanulmányi kiránduláson.

-megnyitja kapuit a Jancsó-kert a nagyközönség számára

-először látogatnak haza a család Magyarországra

elszármazott tagjai

-a Jancsó család több épített és tárgyi emlékének azonosítása

-Jancsó Benedek családja telkének megjelölése, emlékplakett

elhelyezése a még álló, apja által építtetett udvarkapun

-Jancsó Benedek munkásságát bemutató panó

-Gelence épített öröksége –fotótárlat

-helytörténeti vetélkedő diákoknak

-„Nemessé tehet a király, székellyé csak a Jóisten” –előadás, a Jancsó nemzetség bemutatkozása

-Jancsó Benedeket ábrázoló 60 x 80 cm átmérőjű olajfestmény leleplezése

-az 1990-ben készült, Jancsó Péter, Gelence – dokumentumfilm vetítése (KIA, Bodor Ferenc hagyatéka)

-emlékkő avatása a Ladia falurész 400 éves írásos említése

alkalmából

-250 db. gelencei, régi fotóból álló gyűjtemény bemutatása

-kopjafa állítás a Jancsó családok emlékére

-a Zernye-i fűrésztelep és iparvasútat bemutató dokumentum anyag kiállítása

2011

-Jancsó Benedek emlékezete című könyv díszbemutatója, illusztris szerzőgárda részvételével

-évfordulós megemlékezések: Jantsó Pál (1761 -1845) első magyar komikus és Jancsó Adrienne (1921 – 2006) Kossuth díjas színész

-a gelencei Jancsó család fotóalbumából válogatott képsorozat bemutatása

2012

-A Tudós tanárok –Tanár tudósok sorozat 37. kötete – DR. JANCSÓ BENEDEK –könyvbemutató a szerző részvételével

-Áprily összeállítás a költő és műfordító születésének 125-ik évfordulója alkalmából A kulturális műsorok, kiegészítő programok, fellépések közül emlékezetesebbek voltak:

-Zernyealji néptánccsoport

-Gyöngyharmat néptánccsoport

-Jancsó Benedek Iskola táncsoportja, kórusa

-Jancsó Miklós és Rekita Rozália színművészek előadásai

-Dr. Jancsó Gábor és csapata előadásai

-Gelencei római-katolikus egyházi felnőtt és gyerekkórus

-Kelemen Botond egyéni, tematikus tárlatai

-A 15/2. Számú Székely Határőr Gyalogezred Gelencei Hagyományőrzők Csapata tűzérségi bemutatói

-Melodika énekegyüttes, a magyar operett gyöngyszemei előadása

-Tutora zenekar

-Népi mesterségek bemutatója

-Értéktúrák , esztena látogatás

A falu honlapján megtalálható programfüzet (pdf

Program autóbusszal utazóknak Gelencére

2012. szeptember 12. szerda:

6:45 – 7:00 között találkozás a Népligetnél /Planetárium oldalán, ahonnan tavaly is, onnan indult a busz. Egy 20 személyes, utánfutós Mercedes                         kisbuszt kell keresni

7:10   Indulás Budapestről M3-as autópályán, Gelei pihenőhelynél Gidófalvi Jancsó László felvétele, Debrecen érintésével az Ártándi határátkelő                 helyig. – Nagyvárad - itt kb. 1 óra városnézés – Királyhágó – 15 perc pihenő – Bánfihunyad – Templom megtekintése – Kalotaszentkirály,                 szállás elfoglalása, vacsora.

2012. szeptember 13. csütörtök:

8:00   Indulás Kolozsvárra – Házsongárdi temetőben Jancsó sírok megtekintése –

10:30 Továbbutazás Pusztakamarásra – Sütő András szülőházának látogatása –

12:30 Indulás Marosvécsre, Szászrégen érintésével (ha nincs csúszás itt is 15 perc séta a főtéren) útközben ebédelési lehetőséggel.

15:00 Marosvécs – Kastély, Kuncz asztal megtekintése –

16:00 Indulás Maroshévízre,

18:00 Érkezés Maroshévízre – katolikus templom, Urmánczi sír megtekintése –szállás elfoglalása a református turista házban. Vacsora, közös esti               program, beszélgetés, sportolási lehetőséggel /ping-pong/.

2012. szeptember 14. péntek:

7:00   Reggeli

8:00   Indulás Gelencére, Gyergyószárhegy, Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Gyimesek, Gyimesi szoros, Gyimesbükk – 2 óra látogatás -,                       Csikszentkirály, Csíkkozma, Tusnád – 30 perc megállás - , Gidófalva – 1 óra megállás – Maksa – Temető,  Templom - 1 óra megállás –                   Kézdivásárhely, Gelence útvonalon.

19.00 Érkezés Gelencére, szállás elfoglalása, vacsora.

2012. szeptember 15-16. Szombat-vasárnap:

Gelencei programokon való részvétel, külön program alapján.

2012. szeptember 17. Hétfő:

7:00   Reggeli

8:00   Indulás Budapestre Brassó, Szászkereszt, Fehéregyháza, Segesvár, Ballavásár, Ákosfalva, Nyárádtő, Torda, Kolozsvár útvonalon. Esetleg               útközben ebédelési lehetőség. Érkezés 21 óra körül Budapestre

Admin | 2012-09-15