Első Maroshévízi Magyar Napok - 5. Dr. Urmánczy Nándor Emléknap

Első Maroshévízi Magyar Napok - 5. Dr. Urmánczy Nándor Emléknap

A Dr. Urmánczy Nándor Egyesület meghívásának eleget téve 2012. szeptember 1-én és 2-án a Jancsó Alapítvány képviselői is részt vettek az Urmánczy Nándor emlékére tartott ünnepségen. Az Első Maroshévízi Magyar Napokkal egybekapcsolt kétnapos ünnepségsorozat méltón és emelkedetten zajlott. A kulturális műsort követő előadások során Urmánczy Nándor mellett Jancsó Benedekről is szó volt. Az Egyesület felkérésére a Jancsó Alapítvány elnöke előadást tartott Urmánczy Nándor és Jancsó Benedek közös küzdelmeiről, sok közös vonást mutató életútjáról. E két nagyszerű emberről sokkal többet kellene beszélni. Egyik fontos közös tettük: a Székely Nemzeti Tanácsot 1918. novemberében dr. Jancsó Benedek dr. Urmánczy Nándor (dr Ugron Gáborral, és Sebess Dénessel) közösen hozta létre, és abban közel 2 évi együtt dolgoztak.

Urmánczyról feltétlenül tudni kell, hogy az ő kezdeményezésére készült el a Szabadság téren az Észak, Dél, Kelet és Nyugat szoborcsoport, és az Ereklyés Országzászló, melyet 1945 februárjában a betörő szovjet csapatok pusztítottak el. Nevéhez fűződik Védők Ligája Szövetség alapítása, és a Nemzeti Hiszekegy is az ő indítványozására született, és az egész országra kiterjedt Országzászló mozgalom révén igen jelentős pozitív hatást gyakorolt a magyar közvéleményre, sikeresen rázta fel az országot a trianoni csonkítás okozta apátiából. Jancsó Benedekkel küzdelmeik, eszméik, céljaik egybeestek, érdemes mindkettőjük életútját megismerni, és erőt meríteni az ő személyes emberi példájukból.

A meghívó és a részletes program elérhető (itt)

Sajtómegjelenés a programról:

Admin | 2012-09-01