II. Jancsó Benedek emlékverseny első forduló eredménye

Sepsiszentgyörgy 2018. március 24-én a zsűri elbírálta az első fordulóra beérkezett 32 pályamunkát, a döntőbe jutott 10 csapat és további 10 külön díjba részesülő csapat meghatározásra került

A  II. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny I. fordulójának eredményhirdetése

A Jancsó Benedek nevét viselő történelmi emlékverseny, az idei tanévben másodízben, Hargita, Kovászna és Maros megyék magyar nyelvű iskolái, 7. és 8. osztályos tanulóinak számára került meghirdetésre I. (Hunyadi) Mátyás király témakörben.

Ettől az évtől a három székelyföldi megyei önkormányzat partnerségével zajlik a verseny. A program a Magyar Kormány támogatásával valósult meg, és azt a Bethlen Gábor Alap támogatta.

A történelmi emlékverseny versenykiírásának megfelelően, a verseny zsűrije (Egyed Ákos történész, Egyed Emese egyetemi tanár, Atzél-Kalló Noémi történelemtanár, Jánó Mihály művészettörténész, Farkas Ferenc történelemtanár, Jancsó Norbert történész, a Jancsó Alapítvány kurátora) a 32 csapattól beérkezett érvényes pályamunkákat 2018.03.24-én, Sepsiszentgyörgyön ülésezve, elbírálta. A verseny meghirdetői, szervezői és zsűrije köszönetet mondanak a versenyben elindult valamennyi csapatnak, felkészítő tanáraiknak és a csapatokat nevező iskoláknak. A verseny zsűrijének egyöntetű véleménye szerint az I. (Hunyadi) Mátyás király témakörből rendkívül magas színvonalú és ötletes pályamunkák érkeztek, melyeknek témái felölelték a nagy király uralkodására vonatkozó ismeretanyag szinte teljes vonatkozásait és az egyes témák feldolgozásait is kreatívan és változatosan oldották meg a csapatok. Valamennyi, a versenyben elindult csapat iskolájának könyvtára részére, elismerésül egy-egy könyvcsomagot biztosít a versenyt szervező Jancsó Alapítvány, a verseny döntőjébe bejutott 10 csapaton túlmenően további 10 csapatot kitűnő pályázata alapján, külön jutalomban részesít.

A zsűri nagyon nehéz döntés után, az alábbi 10 csapatot (alfabetikus sorrendben felsorolva) juttatta az emlékverseny döntőjébe:

• Bernády György – Marosvásárhely
  • Bod Péter – Csernáton
  • Fejér Ákos – Mikóújfalu
  • Gaál Mózes – Barót
  • Kőrösi Csoma Sándor – Kovászna
  • Márton Áron – Csíkszentdomokos
  • Petőfi Sándor – Csíkszereda
  • Petőfi Sándor – Kézdivásárhely
  • Sővér Elek – Gyergyóalfalu
  • Székely Mikó – Sepsiszentgyörgy

A verseny zsürijének döntése alapján különdíjban részesülnek az alábbi csapatok:

• Arany János – Csíkszentimre
  • Ált.Isk. – Nyárádmagyarós
  • Bethlen Gábor – Gyergyószárhegy
  • Bethlen Gábor – Székelyudvarhely
  • Comenius –  Bereck
  • Jancsó Benedek – Gelence
  • Kájoni János – Csíkcsicsó
  • Kicsi Antal – Torja
  • Kriza János – Kápolnásfalu
  • Siklódi Lőrinc – Gyergyóditró

A verseny döntőjére 2018. május 5-én kerül sor Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében. A versennyel kapcsolatos további információk a Jancsó Alapítvány honlapján kerülnek közzétételre.

Sepsiszentgyörgy, 2018. március 24.

Jancsó Alapítvány

Admin | 2018-03-24