Belépés Kezdőlap

Jancsó alapítvány

Anyaországi nyaraláson a Jancsó Benedek emlékverseny döntős csapatai

Közel ötvenen nyaralhattak augusztus végén Magyarországon, a 7-8. osztályos tanulók a Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntősei voltak. A diákok 10 iskolából, Kovászna, Hargita és Maros megyéből érkeztek

Anyaországi nyaraláson a Jancsó Benedek emlékverseny döntős csapatai

Közel ötvenen (székelyföldi diákok és felkészítő tanáraik) nyaralhattak augusztus végén Magyarországon, a 7-8. osztályos tanulók a Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntősei voltak. Kovászna megyéből a csernátoni Bod Péter, a mikóújfalusi Fejér Ákos, a baróti Gaál Mózes Általános Iskola, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum, a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Gimnázium és a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapata, Hargita megyéből a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola, a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola és a gyergyóalfalvi Sővér Elek Általános Iskola csapata, Maros Megyéből Dr. Bernády György Általános Iskola csapata került a döntőbe, így ők vehettek részt a balatoni táborba, tehát ők utaztak a balatoni táborba is.

A Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjét májusban Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtárban tartották tíz csapat részvételével. Külön meglepetése volt a Bethlen Gábor Alapítvány által is támogatott versenynek, hogy az igen értékes díjazásokon túlmenően – elismerve a kitűnő teljesítményt –, Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke egy magyarországi nyaralási lehetőséget biztosított a döntő valamennyi résztvevőjének és a felkészítő tanároknak, amelyre 2018. augusztus 26. és 31. között a Fonyódligeti Erzsébet táborban került sor.

A tábort és az azt működtető Magyarország Kormánya által támogatott Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványt és a közreműködő munkatársakat minden dicséret méltán illet meg. A székely vendégeket kifogástalan ellátásban részesítették, a közel egyhetes nyaralás túlzás nélkül minden pillanatában különleges volt. A székely diákok többsége először fürdött a Balatonban, lehetőség nyílt különböző programokat is kipróbálni: sárkányhajózás, sétahajózás, vízi és szárazföldi kalandpark, sportprogramok, lasertag, íjászat, lovasíjászat, szablya és kardvívás, akadályversenyek, ügyességi vetélkedők, óriás trambulin, kézműves- és zenei foglalkozások, komoly- és könnyűzenei koncertek, táncház, „ki mit tud” vetélkedő, amelyen a székely diákok a fő díjakat elhozták, honvédségi, tűzoltósági, rendőségi, mentős interaktív bemutatók, stb.

Kövér László házelnök üdvözletét és kedves ajándékát Bábiné Szottfried Gabriella, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnöke közvetítette a táborba látogatva. Megdicsérte a gyermekeket a történelmi emlékversenyen elért kimagasló teljesítményért és reményét fejezte ki, hogy jövőre is lesz lehetőség ehhez hasonlóan a döntősök nyaraltatására. Jancsó Antal, a Jancsó Alapítvány elnöke ismét a diákok figyelmébe ajánlotta a híres székely történész, Jancsó Benedek szellemiségét. Azt kérte, hogy merjenek felelősséget vállalni a szűkebb és tágabb közösségeikért, a magyarságért, törekedjenek a minőségre, váljanak megbecsült pedagógusokká, kutatókká, közgondolkodást befolyásoló közéleti szereplőkké, de mindenekelőtt magyar édesapákká és édesanyákká.

A Maros, Hargita és Kovászna megyében meghirdetett versenyt a Jancsó Alapítvány a három székelyföldi megyei önkormányzattal partnerségében szervezte. Az idei verseny témája I. (Hunyadi) Mátyás volt, a vetélkedő pedig nagyon magas színvonalon zajlott a felkészítő tanároknak és a háromfős csapatokban résztvevő diákoknak és nem utolsósorban az Egyed Ákos professzor úr által vezetett zsűrinek köszönhetően. A tíz döntős közül a győztes a marosvásárhelyi Bernády György Általános Iskola csapata lett.

(Kovászna és Hargita megye tanácsainak honlapja nyomán)

 


Admin | 2018-09-05

Jancsó alapítvány

2021 Tahitótfalu, Béke u. 33.

Adószám:18030497-1-13

E-mail: info@jancsoalapitvany.hu

Web: www.jancsoalapitvany.hu

Adója 1%-ának felajánlása

Számlaszám: CIB 10700581-49378508-51100005

BIC (SWIFT) kód: CIBHHUHB

IBAN SZÁM: HU53 1070 0581 4937 8508 5110 0005

Jancsó alapítvány
Copyright (C) 2017 Jancsó Alapitvány. Minden jog fenntartva.