Lemhényi csapat nyerte a döntőt

Háromszéki csapat nyerte a VIII. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjét Kolozsváron

Jancsó Benedek Történelmi Emlékverseny

Lemhényi csapat nyerte meg a döntőt

A lemhényi Bem József Általános Iskola képviselői nyerték meg a Jancsó Benedek Történelmi Emlékverseny döntőjét. A magyarországi Jancsó Alapítvány és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) közös szervezésében, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben szombaton tartott döntőben Kárpát-medencei VII–VIII. osztályos iskolásokból álló háromtagú csapatok mérték össze tudásukat.

A zsűri elnöke Egyed Ákos történész, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja volt. A zsűriben Farkas Ferenc történelem szakos tanár, a kézdivásárhelyi Dr. Csiha Kálmán Református Kollégium igazgatója is helyet kapott.

A nyolcadik alkalommal meghirdetett verseny meghatározó céljának tekintette a nemzeti identitástudat elmélyítésének segítését.  A versenyt ebben a tanévben a teljes erdélyi terület magyar nyelvű iskolái számára hirdették meg. A döntőben kilenc erdélyi csapat mérte össze tudását, történelmi felkészültségét. Megyénket két csapat – az illyefalvi László Lukács Általános Iskola és a lemhényi Bem József Általános Iskola – képviselte.  A döntő két részből állt. Az első részben a csapatoknak a verseny kiírását képező témakörökből összeállított történelmi feladatokat kellett megoldaniuk szóbeli válasszal. A döntő második részében III. Béla, II. András vagy IV. Béla uralkodási idejéből származó történelmi esemény vagy érdekes történet megvalósítását kérték előadott (jelmezes) jelenet formájában. Az értékelésre, az eredményhirdetésre és a díjátadásra szombat délután került sor. A díjakat Jancsó Antal, a Jancsó Alapítvány kuratóriumának elnöke nyújtotta át a nyerteseknek.

A történelmi emlékversenyt a lemhényi Bem József Általános Iskola VII. osztályosokból álló csapata (Simon Helén, Demeter Dóra és Lukács Bianka, felkészítő tanáruk Fekete Tünde) nyerte; második helyezett a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum csapata, harmadik a gyimesközéploki Majláth Gusztáv Károly Általános Iskola csapata lett. Simon Helén előadásáért különdíjat is kapott. A versenyzők teljesítményét díszoklevéllel és értékes könyv­ajándékkal ismerte el a zsűri és a szervezők.

Háromszék, 2024. március 26., kedd Iochom István

Admin | 2024-03-27